A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська селищна об`єднана територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

ОЖЕЛЕДИЦЯ -ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО !

Дата: 17.12.2021 10:22
Кількість переглядів: 989

Кожного року в період ожеледиці Міністерство охорони здоров'я України реєструє сумну статистику небезпечних травмувань: переломів та забиттів з тяжкими наслідками.

Зима – це холодний період року, тому не слід забувати про ожеледицю, яка може з’явитись в наших кліматичних умовах несподівано. Ожеледиця змушує бути уважними не лише водіїв але й пішоходів. Адже ризик травмування високий, коли під ногами слизько.

Ожеледиця – це тонкий шар льоду на поверхні землі, що утворюється після танення снігу(відлиги) або опадів у вигляді дощу та мокрого снігу, в результаті дії різкого зниження температури повітря від 0 0С та нижче.

Надаємо Вам рекомендації щодо безпечного поводження в період ожеледиці.

Отже, перед виходом із будинку, під час ожеледиці, намагайтесь дотримувати наступних порад:

–одягніть на підошви Вашого взуття «льодоступи»:

–перед виходом з приміщення прикріпіть на підбори взуття шматок поролону (за розмірами каблука) або лейкопластиру;

Людям похилого віку під час ожеледиці бажано взагалі не виходити з помешкань. Але якщо є нагальна потреба, тоді беріть з собою тростину з гумовим наконечником або з металевим шипом (типу «лижна палиця»).

Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу, також небезпечні для здоров’я.

Радимо не виходити без потреби на вулицю в період ожеледиці, якщо Ви відчуваєте слабкість або ж захворіли. Для безпечного пересування пішохідними доріжками обирайте територію очищену від снігу та посипану піском або відсівом.

Як зменшити ризик травм в період ожеледиці:

  • Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах та ступайте на всю підошву. При цьому не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів.
  • Пам'ятайте, що поспіх збільшує небезпеку послизнутись, тому ходіть впевнено та не поспішаючи.
  • Не ходіть з самого краю проїжджої частини дороги. Це завжди небезпечно, а під час ожеледиці – особливо. У такий час і водіям важче вправитися з керування авто.
  • Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в період ожеледиці. Пам'ятайте, що під час ожеледиці значно збільшується гальмівний шлях автомобіля що рухається. Це призводить як мінімум до каліцтв, а можливо – і до загибелі пішоходів.
  • Якщо ви впали і через деякий час відчули, головний біль, нудоту, біль в суглобах, з’явились набряки м’яких тканин в місцях забиття – терміново звертайтесь до травмпункту лікувального закладу, щоб уникнути ускладнень.
  • Не потрібно ходити під будинками, потрібно ходити лише по безпечним тротуарам. Так як взимку, особливо небезпечними є місця, де можливе падіння бурульок.

Потрібно заздалегідь бути готовими до різких змін погодних умов взимку. Будьте обачними, обирайте відповідне взуття та пам’ятайте про правила безпечної поведінки в період ожеледиці.

Сподіваємось, що наші поради допоможуть Вам запобігти травмуванням під час ожеледиці.

                                        Бережіть себе та Ваших рідних!Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора