A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мирненська селищна об`єднана територіальна громада
Запорізька область, Мелітопольський район

3 грудня - Міжнародний день людей з особливими потребами

Дата: 03.12.2021 11:29
Кількість переглядів: 925

Міжнародний день людей з інвалідністю– Міжнародний день ООН, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року, який відзначається щорічно 3 грудня.

Генеральна Асамблея закликала держави проводити подальшу інтеграцію осіб із інвалідністю в життя суспільства. Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю.

Про  права громадян, у тому числі людей з інвалідністю, які закріпленні в статті 43 Конституції України, у якій, зокрема, визначено, що “кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується”. Будь-яка людина, що має будь-яку групу інвалідності, має право на працю.

Серед гарантій, що надаються працівникам з інвалідністю можна виділити ті, що пов’язані із укладенням та розірванням трудового договору. До їх числа належать:

1) відповідно до частини 3 статті 26 Кодексу Законів про працю України (надалі – КЗпП України) при прийомі на роботу не встановлюється випробування для осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи;

2) інвалідність є поважною причиною для розірвання трудового договору, укладеного на визначений строк (частина 1 статті 39 КЗпП України);

З) при скороченні чисельності або штату переважне право на залишенні на роботі при рівних умовах продуктивності праці та кваліфікації надається інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (пункт 5 частина 2 статті 42 КЗпП України).

Також люди з інвалідністю забезпечуються відповідно медичних висновків в порядку черговості санаторно-курортними путівками.

Крім того, люди з інвалідністю щомісячно отримують державну соціальну допомогу або пенсію по інвалідності.

Відзначаючи щороку 3 грудня Міжнародний день людей з інвалідністю, прогресивне людство засвідчує цим, що громадяни з обмеженими фізичними можливостями потребують особливої уваги. Для них мають бути створені такі умови, які дадуть змогу відчувати себе рівними серед рівних. Адже саме ставлення до осіб з інвалідністю визначає ступінь цивілізованості суспільства.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора